De huidige doorsneepensioenpremie, waarbij jongeren meebetalen aan het pensioen van de ouderen, is niet langer houdbaar.
Dat zegt Peter Borgdorff, directeur van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland PFZW, in een interview met hem en José Meijer, voorzitter van ambtenarenfonds ABP in Het Financieele Dagblad van woensdag.
Volgens Borgdorff past de premiesystematiek die de pensioenfondsen nu moeten gebruiken niet meer in de huidige arbeidsmarkt. ,,We moeten er op den duur vanaf. Het is terecht dat er nu discussie wordt gevoerd over deze doorsneesystematiek”, vindt Borgdorff.
Pensioenpremie probleem voor jongeren
Bij een doorsneepremie betalen alle deelnemers dezelfde premie voor de pensioenopbouw. Doordat werknemers steeds vaker halverwege hun loopbaan als zzp’er verder gaan, is deze methode onder druk komen te staan. Die groep heeft dan wel de lasten, maar niet de lusten, luidt de kritiek.
Immers, alleen als een werknemer z’n hele loopbaan geld inlegt bij een pensioenfonds, profiteert hij van de relatief gunstige premiestelling als hij of zij ouder wordt.
Een alternatief is om de premie gelijk te houden, maar de pensioenopbouw afhankelijk te maken van leeftijd. Volgens Borgdorff is het echter nog de vraag hoe dit moet gebeuren.
Doorsneepremie
Het grootste pensioenfonds ABP spreekt zich nog niet uit over de doorsneepremie. ,,We willen eerst goed in beeld krijgen wat de effecten van de systematiek precies zijn'', zegt Meijer.
Overigens benadrukken de twee grootste fondsen wel de voordelen van het Nederlandse stelsel. ,,Samen de risico’s delen levert echt nog steeds een beter pensioen op voor deelnemers'', aldus Meijer in het FD.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft eind augustus alle Nederlanders opgeroepen mee te praten over de toekomst van ons pensioenstelsel. Dat kan op de website De Nationale Pensioendialoog en op bijeenkomsten in het land. Klijnsma wil graag weten hoe iedereen erover denkt en neemt de uitkomsten mee in nieuwe pensioenplannen voor de langere termijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl